Hero

Zzp’er

×

Wat is een Zzp’er?

Een zzp’er is een afkorting die staat voor “zelfstandige zonder personeel.” Een zzp’er is een individu dat een zelfstandig ondernemer is en zijn of haar eigen bedrijf runt zonder werknemers in dienst te hebben. Een zzp’er voert vaak verschillende soorten werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers op basis van tijdelijke opdrachten of projecten.

Enkele kenmerken van een zzp’er zijn:

  1. Zelfstandigheid: Een zzp’er werkt zelfstandig en heeft de vrijheid om zijn of haar eigen werk te organiseren en te beheren.
  2. Geen personeel: Een onderscheidend kenmerk van een zzp’er is dat deze geen werknemers in dienst heeft. Alle werkzaamheden worden doorgaans door de zzp’er zelf uitgevoerd.
  3. Opdrachtgevers: Zzp’ers voeren vaak werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers, variërend van bedrijven tot individuen.
  4. Flexibiliteit: Het zelfstandige karakter van een zzp’er biedt flexibiliteit in termen van werktijden, projectkeuze en de mogelijkheid om meerdere opdrachten tegelijkertijd aan te nemen.
  5. Ondernemerschap: Zzp’ers zijn verantwoordelijk voor het runnen van hun eigen bedrijf, inclusief administratie, boekhouding, marketing en klantrelaties.
  6. Risico’s en verantwoordelijkheden: Als zelfstandige ondernemer draagt een zzp’er persoonlijke verantwoordelijkheid voor zowel de successen als de risico’s en financiële verplichtingen van zijn of haar bedrijf.
  7. Fiscale aspecten: Zzp’ers worden vaak belast als ondernemers en moeten hun eigen belastingaangifte doen, inclusief het betalen van inkomstenbelasting en eventuele btw (omzetbelasting).

Zzp’ers komen in verschillende beroepen voor, zoals consultants, freelancers, grafisch ontwerpers, programmeurs, schrijvers, vertalers en vele andere vakgebieden. Het werken als zzp’er biedt flexibiliteit en onafhankelijkheid, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het regelen van financiën, het aantrekken van opdrachten en het beheren van de variabiliteit in inkomsten.


Alle hoofdcategorieën:

BelastingBoekhoudingOverig