Hero

Auto van de zaak

×

Wat is een Auto van de zaak?

Een auto van de zaak voor zzp’ers verwijst naar het concept waarbij een zelfstandige ondernemer (zzp’er) een auto ter beschikking heeft gesteld door zijn of haar eigen bedrijf voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Deze regeling houdt in dat de auto wordt gebruikt voor zowel professionele verplaatsingen als privéritten.

Enkele belangrijke aspecten van een auto van de zaak voor zzp’ers zijn:

  1. Bijtelling: Zzp’ers die een auto van de zaak gebruiken, kunnen te maken krijgen met bijtelling. Bijtelling is het belastbare bedrag dat wordt toegevoegd aan het inkomen van de zzp’er als gevolg van het privégebruik van de auto van de zaak. Dit bedrag wordt belast volgens het geldende bijtellingspercentage, dat kan variëren op basis van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van de auto.
  2. Cataloguswaarde: De bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Het percentage kan variëren en wordt meestal jaarlijks vastgesteld door de overheid.
  3. Eigen bijdrage: Zzp’ers kunnen ervoor kiezen om een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik van de auto van de zaak. Deze eigen bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling en heeft invloed op het belastbare bedrag.
  4. Rittenregistratie: Om de bijtelling te vermijden of te minimaliseren, kunnen zzp’ers een rittenregistratie bijhouden. Hierin worden nauwkeurig alle zakelijke en privéritten gedocumenteerd. Als minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden, geldt er geen bijtelling.
  5. Aftrekbare autokosten: Zzp’ers kunnen bepaalde autokosten, zoals brandstof, onderhoud en verzekering, aftrekken als zakelijke kosten in hun boekhouding.

Het hebben van een auto van de zaak kan voor zzp’ers handig zijn voor zowel professionele als persoonlijke verplaatsingen. Het is echter belangrijk om de financiële en fiscale implicaties goed te begrijpen en mogelijk advies in te winnen bij een boekhouder of belastingadviseur om de meest voordelige aanpak te bepalen op basis van de individuele situatie.


Alle hoofdcategorieën:

BelastingBoekhoudingOverig