Hero

Boekjaar

×

Wat is een Boekjaar?

Een boekjaar, ook wel bekend als het fiscale jaar of het financiële jaar, is de periode waarin een bedrijf zijn financiële activiteiten en transacties registreert en rapporteert. Het boekjaar is meestal een periode van 12 maanden, maar het kan beginnen op elke willekeurige datum en eindigen 12 maanden later.

Het doel van een boekjaar is om financiële gegevens te verzamelen en te rapporteren over een gestandaardiseerde tijdsperiode, waardoor het gemakkelijker wordt om financiële prestaties te evalueren, rapporten op te stellen en vergelijkingen te maken. De keuze van het begin- en eindpunt van het boekjaar kan variëren afhankelijk van de behoeften van het bedrijf, de branche en de regelgeving.

Er zijn verschillende soorten boekjaren:

  1. Kalenderjaar: Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december, volgens de reguliere kalender.
  2. Gebroken boekjaar: Het boekjaar loopt niet van januari tot december, maar begint en eindigt op andere data. Bijvoorbeeld van 1 april tot 31 maart.
  3. Natuurlijk boekjaar: Het boekjaar is afgestemd op het bedrijfsseizoen, zoals bij agrarische of seizoensgebonden bedrijven.
  4. Afwijkend boekjaar: Dit is een boekjaar dat geen volledige 12 maanden omvat, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf net begint of eindigt.

Het boekjaar heeft invloed op diverse financiële processen, zoals het opstellen van jaarrekeningen, belastingaangiften en budgettering. Bedrijven kiezen hun boekjaar zorgvuldig op basis van praktische overwegingen, naleving van regelgeving en het vermogen om financiële prestaties overzichtelijk te analyseren.


Alle hoofdcategorieën:

BelastingBoekhoudingOverig