Hero

Inkomstenbelasting voor ZZP’ers: Wat je moet weten

×
Ga terug naar het overzicht
Inkomstenbelasting voor ZZPers Wat je moet weten

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je jaarlijkse winst of verlies. Dit gebeurt op een progressieve manier: hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. De belasting is opgedeeld in verschillende schijven, en jouw winst bepaalt in welke categorie je valt. In deze blog leggen we uit hoe de inkomstenbelasting werkt en waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

Verschil tussen loondienst en ondernemer

Iedereen heeft te maken met inkomstenbelasting, maar het betalen van de inkomstenbelasting door een zzp’er verschilt op een aantal punten van de situatie wanneer je in loondienst bent. Als werknemer wordt jouw belasting vaak automatisch ingehouden op je loon via de werkgever (loonheffing). In de aangifte inkomstenbelasting wordt dan nagegaan of er via de werkgever genoeg belasting is afgedragen. Is dit te veel, dan heb je een belastingteruggave. Was het toch te weinig, dan moet je belasting bijbetalen.

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, en voor het doen van belastingaangifte. Je betaalt belasting over de winst die je haalt in een belastingjaar. Daarnaast zijn er een aantal aftrekposten speciaal voor ondernemers die de winst verlagen, namelijk: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekposten zijn niet van toepassing voor werknemers in loondienst.

Voorlopige aanslag indienen

Doordat er, zoals in loondienst, niet automatisch maandelijks loonheffing wordt betaald, kan de aanslag inkomstenbelasting voor ondernemers behoorlijk oplopen. Om niet voor verrassingen te staan of om gespreid te betalen, kun je ervoor kiezen om een voorlopige aanslag in te dienen.

Zorgverzekeringswet (ZVW) en ondernemers: hoe werkt de bijdrage?

Ook het betalen van de ZVW-premie is anders. Naast de inkomstenbelasting betaal je als ondernemer ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). Dit is een premie die bedoeld is voor de financiering van de Zorgverzekeringwet in Nederland. Als werknemer betaal je deze premie via de loonheffing, terwijl je als ondernemer de ZVW-premie moet betalen over de winst. Je ontvangt dus naast een aanslag inkomstenbelasting ook altijd een aanslag Zorgverzekeringswet.

Voorkom belastingrente: dien je aangifte inkomstenbelasting op tijd in

Wat veel ondernemers niet weten, is dat er belastingrente berekend kan worden door de Belastingdienst over de aanslag inkomstenbelasting als je de aangifte te laat indient. De belastingaangifte moet elk jaar worden ingediend. Voor de meeste ondernemers geldt dat de aangifte over het voorgaande boekjaar (1 januari tot en met 31 december) uiterlijk 1 mei van het volgende jaar moet zijn ingediend.

Uitstel van aangifte? Let op de belastingrente!

Soms komt het voor dat er meer tijd nodig is om de aangifte in te dienen. Hiervoor vraag je uitstel van indienen aan bij de Belastingdienst. Hierdoor krijg je langer de tijd om de aangifte in te dienen en krijg je geen verzuimboetes voor het te laat indienen van de aangifte. Echter, geldt dit uitstel niet voor de belastingrente. Wanneer je na 1 mei de aangifte indient, legt de Belastingdienst geen aanslag op voor 1 juli, en kan je deze niet op tijd betalen. Vanaf 1 juli tot het moment van betalen van de aanslag mag de Belastingdienst belastingrente rekenen over het te betalen aanslagbedrag.

Tijdens de coronaperiode is deze rente lange tijd 0% geweest, maar inmiddels is deze weer opgelopen naar 6.5% (2025). Het op tijd indienen en betalen van de aangifte voorkomt dus onnodige kosten.

Hulp nodig bij je belastingzaken? ZZP-Next staat voor je klaar!

Bij ZZP-Next begrijpen we dat belastingzaken als ondernemer soms ingewikkeld kunnen zijn. Of het nu gaat om het berekenen van je inkomstenbelasting, het aanvragen van een voorlopige aanslag of het voorkomen van belastingrente, wij staan voor je klaar. Door op tijd en goed voorbereid je belastingzaken te regelen, voorkom je verrassingen en houd je grip op je financiën.

Heb je nog vragen over je boekhouding of wil je advies op maat? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Ga terug naar het overzicht