Menu

Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

12 juli 2019

Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en wat moet je doen?

Als je al een aantal jaren ondernemer bent, is de kans groot dat de Belastingdienst je een voorlopige aanslag Inkomstenbelasting oplegt. Ze kijken naar het laatst bekende jaar. Op basis van deze gegevens leggen ze de voorlopige aanslag op. Eigenlijk word je dus verzocht alvast belasting te gaan betalen over de winst van het lopende jaar.  Zodra het jaar is afgelopen en je de definitieve aangifte indient, wordt uiteraard het reeds betaalde gedeelte hiermee verrekend.  

Het zou natuurlijk goed kunnen dat je situatie in het huidige jaar heel anders is dan het jaar waarover de Belastingdienst de aanslag heeft opgelegd. Het is dus altijd zaak om de voorlopige aanslag goed te checken of laten bekijken. Vaak wordt er gedacht dat de Belastingdienst het allemaal wel zal weten.

 

Zijn er nu veranderingen in je persoonlijke omstandigheden of inkomensomstandigheden? Dan kan het verstandig zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten.

 

Deze veranderingen kunnen zijn:

  • Je bent ondernemer geworden;
  • Je bent gestopt met ondernemen;
  • Je inkomen stijgt of daalt;
  • Je koopt een eigen woning;
  • Je verkoopt je eigen woning;
  • Je hypotheekrente is aangepast;
  • Je gezingssituatie verandert.

 

Starter

 

Als je zelf geen actie onderneemt, ontvangt je als startende ondernemer vaak niet gelijk een voorlopige aanslag. De Belastingdienst kijkt immers naar de laatste afgeronde aangifte. En toen was je natuurlijk nog geen ondernemer. Een van de meestgestelde vragen van starters, is hoeveel ze precies overhouden. En wat ze moeten reserveren voor de Belastingdienst. Dit zijn dan ook onderdelen waarin wij startende ondernemers willen begeleiden.

 

Wil je meer weten? Of heb je hulp nodig bij het wijzigen, aanvragen of stopzetten van de voorlopige aanslag? Wij helpen je graag.

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?