Menu

Wat betekent de Voorlopige Aanslag Inkomstenbelasting 2016?

10 december 2015

De belastingdienst stuurt tussen nu en eind januari 2016 de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2016. Daarin staat hoeveel belasting je mogelijk moet betalen of terugkrijgt. Deze voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de laatste belastingaanslag die je hebt ontvangen.

Heb je in 2015 al maandelijks een bedrag betaald of terugontvangen, dan ontvang je automatisch een voorlopige aanslag over 2016. De belastingdienst gaat er vanuit dat de situatie hetzelfde is als in 2015. De voorlopige aanslag wordt dan ook hierop gebaseerd.

Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen is het nu al mogelijk om deze voor 2016 aan te vragen. Je hoeft dus niet te wachten tot 2015 voorbij is.

Aanvragen, wijzigen of stopzetten inkomstenbelasting?

Bij veranderingen in je persoonlijke omstandigheden of inkomensomstandigheden kan het verstandig zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen.

Deze veranderingen kunnen zijn:

  • Je bent ondernemer geworden
  • Je bent gestopt met ondernemen
  • Je inkomen stijgt of daalt
  • Je koopt een eigen woning
  • Je verkoopt je eigen woning
  • Je gezinssituatie verandert

Wil je meer weten, wij helpen je graag.

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?