Menu

Wat betekent de Kleineondernemersregeling (KOR) voor jou?

16 januari 2015

KleineondernemersregelingHoef je per jaar minder dan € 1.883 aan btw te betalen? Dan zou je in aanmerking kunnen komen voor de kleineondernemersregeling. Dan betaal je minder of helemaal geen BTW. Ook kun je onder voorwaarden ontheffing van administratieve verplichtingen krijgen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
• Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap op een vennootschap onder firma (vof).
• Je onderneming is in Nederland gevestigd.
• Je betaalt in een jaar na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 aan BTW.
• Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de BTW.

Hoe pas je de kleineondernemersregeling toe?
Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de btw vermindering toepassen. Deze BTW vermindering verwerk je in de laatste aangifte van het jaar. Wil je niet wachten, maar al tijdens het jaar gebruik maken van de BTW-vermindering? Dan kan je de maandelijkse of kwartaalaangifte de vermindering vast toepassen. Maak dan wel van tevoren een schatting of u voor de BTW-vermindering in aanmerking komt.

Hoe bereken je de vermindering?
Hoeveel btw zou je per jaar moeten betalen? Hoeveel vermindering krijg je?
€ 1.883 of meer (na aftrek voorbelasting) Je krijgt geen vermindering.
Meer dan € 1.345, maar minder dan € 1.883 ( na aftrek voorbelasting) 2.5 x (€1.883 – btw bedrag)
€ 1.345 of minder (na aftrek voorbelasting) Je hoeft geen btw te betalen. (maar wel aangifte doen)

Let op de BTW-vermindering leidt tot meer winst. Vergeet daarom niet bij je aangifte inkomstenbelasting het voordeel van deze vermindering op te tellen bij uw resultaat.

Minder administratieve verplichtingen
Hoef je per jaar minder dan € 1345 aan btw te betalen, en je verwacht dat dit ieder jaar het geval is? Dan kun je ontheffing van de administratieve verplichtingen aanvragen bij de belastingdienst.

Specifieke situaties
In een aantal specifieke situaties moet je rekening houden met bijzondere regels voor de kleineondernemersregeling. Ben je bijvoorbeeld werkzaam als landbouwer, veehouder, tuinbouwer of bosbouwer of verkoopt u nieuwe vervoermiddelen in andere EU-landen, Importeer van nieuwe vervoermiddelen, of je hebt geopteerd voor belaste verhuur.

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?