Menu

Valkuilen bij het zelf indienen van je btw-aangifte

18 januari 2018

Een hoop ondernemers vullen zelf hun btw aangifte in. Dit kan op zich prima en is ook niet heel moeilijk. Met deze blog wil ik met jullie delen wat veel gemaakte fouten zijn die wij nogal eens tegen komen.

1. Van welke datum moet ik uit gaan?

Voor de btw aangifte moet je uit te gaan van de factuurdatum en niet van de betaaldatum. Alle facturen die binnen het tijdvak (maand, kwartaal, jaar) moeten worden meegenomen in de btw aangifte. Niet het moment van betalen, maar datum op factuur is het uitgangspunt. In uitzonderlijke gevallen mag je de betaaldatum wel aanhouden (het kasstelsel).

2. Doe altijd aangifte, en betaal op tijd!

Het gebeurt nog wel eens dat ondernemers denken dat als ze niets aan te geven hebben ze ook geen aangifte hoeven te doen. Dit is niet zo! Zorg dat je ten alle tijden aangifte doet. Zorg er ook voor dat je dit op tijd doet. Een niet ingediende of te laat ingediende aangifte lijdt tot een boete. Hetzelfde geld voor een te late betaling.

3. BTW op Lunch diner in horecagelegenheid zijn niet aftrekbaar

De BTW op de bonnen voor eten of drinken in een horecagelegenheid die je maakt voor jezelf of voor een zakenrelatie zijn niet aftrekbaar. Klik hier voor meer informatie.

4. Facturen van en naar het buitenland altijd aangeven in de aangifte.

Bij facturen van een buitenlandse dienstverlener is de btw vaak naar u verlegd (staat dan op de factuur). Dit wil zeggen dat er geen btw op de factuur staat. Echter deze btw moet toch worden aangegeven. Je mag dit dan ook als voorbelasting weer in aftrek brengen, dus per saldo draag je niets af. Maar je dient dit wel aan te geven.
Bij facturen die je naar een buitenlandse ondernemer stuurt, dien je ook in de btw aangifte aan te geven. Hierin maak je onderscheidt of de een levering of dienst betreft binnen of buiten de EU. Betreft het een levering binnen de EU, dan dien je ook een aangifte ICP in te dienen.

5. Geen rekening houden met kleine ondernemersregeling btw

Moet je in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of je hoeft helemaal geen btw te betalen. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Lees dit artikel voor meer informatie.

Er wordt mij ook nog regelmatig gevraagd wat het verschil is tussen BTW (belasting toegevoegde waarde) en omzetbelasting. Het antwoord hierop is makkelijk. Er is geen verschil. Het zijn 2 termen die door elkaar heen gebruikt worden.

ZZP-Next Accountants B.V.
Alja Kohnen

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?