Menu

Prinsjesdag 2015 en de overgeslagen ZZP´er (deel 2)

30 september 2015

Op dit moment zijn er al meer dan een miljoen zzp’ers zijn in Nederland. Dit alleen zou al een reden moeten zijn om in de miljoenennota te staan. Helaas is deze groep zo goed als overgeslagen tijdens de presentatie vorige week. Niets over de eventuele afschaffing van de zelfstandigenaftrek, verplichte verzekeringen of pensioen voor deze grote groep.

Waar is dan wel over gesproken? Een blog met antwoorden in twee delen. Vandaag deel 2.

Eenmalige schenking eigen woning verhoogd
De vrijstelling voor de eenmalige schenking voor de eigen woning wordt verhoogd en verruimd. In de eerste plaats wordt de vrijstelling structureel verhoogd van € 53.016 (2016) tot € 100.000 (2017). Daarnaast komt de beperking te vervallen dat de schenking moet zijn gedaan van een ouder aan een kind. U kunt straks ook buiten de gezinssituatie gebruik maken van de vrijstelling. Wel blijft de beperking van kracht dat de begunstigde tussen de 18 en 40 jaar moet zijn.

Bijtelling auto
Het aantal bijtellingspercentages gaat van 4 naar 2 in 2017. Voor 2016 hebben we nog te maken met 4 bijtellingspercentages t.w. 4%, 15%, 21% en 25%. Wil je nog gebruik maken van de gunstige percentages, kun je overwegen in 2015 of 2016 nog een nieuwe auto aan te schaffen.

Vermogen in Box 3
De vermogensrendementsheffing gaat beter aansluiten bij de werkelijk behaalde rendementen op het vermogen in box 3. Het heffingsvrije vermogen gaat met ingang van 1-1-2017 omhoog naar € 25.000.

Stimulering Startups en innovatie
Om innovatieve en startende bedrijven die op zoek zijn naar financiering te helpen heeft het ministerie van Economische Zaken de twee belangrijkste fiscale regelingen samengevoegd. Door de samensmelting van de Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) wordt deze aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger.

Het kabinet maakt hier volgend jaar 100 miljoen euro en vanaf 2017 115 miljoen euro voor vrij. In 2017 komt er ook 50 miljoen euro extra bij voor de stimulering van startups en het midden- en kleinbedrijf (MKB), het zogenaamde durfkapitaal. Daarnaast wordt komend jaar het speciale programma voor startende ondernemers, Startup Delta, voortgezet.

Lees ook deel 1 van deze blog voor ZZP-ers

 

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?