Hero

Fiets van de zaak

×

Wat is een Fiets van de zaak?

Voor zelfstandige ondernemers (zzp’ers) die overwegen een fiets van de zaak te nemen, rijst de vraag over bijtelling. Als je ervoor kiest om je tweewieler als bedrijfsvermogen te beschouwen, is bijtelling van toepassing. Zzp’ers die kiezen voor fietsgebruik vallen onder dezelfde regeling als werknemers in loondienst. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om zowel een fiets aan te schaffen als te leasen. Als zzp’er geldt er een vastgesteld bedrag aan bijtelling voor de fiets van de zaak, wat resulteert in een transparante financiële verplichting.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de fiets van de zaak-regeling in Nederland:

  1. Bijtelling: Je betaalt bijtelling voor het privégebruik ervan. Deze bijtelling wordt berekend op basis van de catalogusprijs van de fiets en het privégebruik.
  2. Vaste bijtelling: In Nederland wordt vaak een vast bijtellingspercentage van 7% van de catalogusprijs van de fiets gebruikt om het privégebruik te belasten.
  3. Geen eigen risico: Geen eigen risico voor reparaties, onderhoud en verzekering van de fiets van de zaak. Deze kosten worden vaak door de werkgever gedekt.
  4. Duur van de regeling: De regeling voor de fiets van de zaak kan variëren.
  5. Milieuvriendelijk: Een fiets van de zaak is een milieuvriendelijke optie die bijdraagt aan verminderde CO2-uitstoot en congestie in het verkeer.
  6. Fiscaal voordeel: Zowel werkgevers als werknemers kunnen fiscaal voordeel behalen door gebruik te maken van de fiets van de zaak-regeling.

Het concept van een fiets van de zaak kan variëren afhankelijk van het land en de specifieke wet- en regelgeving daar. Het doel van deze regelingen is echter over het algemeen om duurzaam vervoer te bevorderen en mensen aan te moedigen om vaker te fietsen voor hun dagelijkse verplaatsingen.


Alle hoofdcategorieën:

BelastingBoekhoudingOverig