Menu

Fiscale voordelen voor de ZZP’er

20 maart 2019

Als (startende) ZZP’er kan je recht hebben op een aantal fiscale aftrekposten. Deze aftrekposten verlagen je belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Onderstaand zijn er diverse fiscale voordelen waar je gebruik van kan maken. Graag leggen we deze aan je uit.

Startersaftrek
In de eerste 5 jaar als ondernemer heb je 3 maal recht op de startersaftrek. Deze bedraagt € 2.123 per jaar. Deze aftrek verlaagd je belastbare winst waardoor je minder belasting betaald. Om voor de startersaftrek in aanmerking te komen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek;
 • In de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar was je tenminste 1 jaar geen ondernemer;
 • In de 5 voorafgaande jaren heb je maximaal 2 maal gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Zelfstandigenaftrek
Als zelfstandig ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek verlaagt je belastbare winst waardoor je minder belasting betaald. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is € 7.280 per jaar. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen.

 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
 • Je voldoet aan het urencriterium; (Lees hierover in onze andere blog)
 • Je drijft de onderneming zelf on samen met anderen;
 • Je hebt aan het begin van het kalanderjaar de AOW-Leeftijd nog niet bereikt.

Willekeurig afschrijving
Als startende ondernemer kun je willekeurige afschrijving toepassen. Dat wil zeggen dat zelf kan bepalen in welke termijn je het bedrijfsmiddel gaat afschrijven. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen.

 • Je onderneming is een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap;
 • Je hebt recht op de startersaftrek.

Als je aan bovenstaande voorwaarden hebt voldaan gelden de volgende voorwaarden:

 • Je mag alleen willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen die je kocht in de jaren dat je startersaftrek kon krijgen of in het jaar ervoor; (aanloopjaar)
 • Er mag niet willekeurig worden afgeschreven op bedrijfsmiddelen waarvoor je geen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kunt krijgen.

Mkb- winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. Je hebt recht op deze vrijstelling als je ondernemer bent. De mkb-winstvrijstelling bedraagt 14% van de winst. De winst wordt eerst verminderd de startersaftrek, en zelfstandigenaftrek. De winst die dan overblijft mag je verlagen met 14%.

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?