Menu

Fiscale eindejaartips ZZP-ers

3 december 2014

Fiscale eindejaartipsNog even en we zitten alweer in 2015. Het nu de tijd om kritisch naar je administratie/kosten  te kijken. Welke acties kunnen er nog genomen worden om geld te besparen voor het einde van 2014. Een paar eindejaartips op een rijtje.

1. De KIA regeling (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Bekijk de investeringen die  in 2014 al gedaan in de zaak, komen deze niet boven de 2301 euro uit? Dan kun je overwegen voor  31 december nog wat te investeren. Als je  als ondernemer in één jaar meer dan 2.301 investeert heb je recht op  de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kun je  28%  extra aftrekken van de belasting. Er moet dan wel voldaan zijn  aan de regels rond de KIA.  Wat wordt er verstaan onder een investering? Een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat minimaal € 450 euro of meer kost. Denk hier vooral aan  investeringen in apparatuur, zoals een laptop, computers, printers, telefoon of tablet.

2. Fiscale Oudedagsreserve

Ben je jonger dan 65 jaar en voldoe jeaan het urencriterium van 1225 uur per jaar? Dan zou je ervoor kunnen kiezen een FOR (fiscale oudedagsreserve)  te gaan opbouwen. Jaarlijks mag je bij de FOR 10,9 % van je winst reserveren, met een maximum van  € 9.542. Over dat deel, dat  apart wordt ge zet, hoeft  geen inkomstenbelasting betaald te worden. Hierdoor betaal je over 2014 minder belasting. Er zitten wel haken en ogen aan. Met de FOR bouwt je namelijk niks op. En van uitstel komt geen afstel. Dus wanneer je met pensioen gaat of stopt met je onderneming, zul je  moeten afrekenen met de belastingdienst over de opgebouwde FOR. De oudedagsreserve is eigenlijk vooral geschikt voor ondernemers die veel winst maken en die nog niet zo goed weten hoe ze een potje voor de oude dag willen opbouwen. Om te voorkomen dat je voordeel nu lager is dan dat je straks moet betalen, kun je het beste alleen gebruik maken van de FOR als je belasting betaalt in de hoogste schijf (52 procent). Als je  nu gebruikmaakt van het belastingvoordeel en je hebt op een later moment wel een goed plan voor je oude dag, kun je het bedrag wat aan de FOR  gedoneerd is,  omzetten in een pensioenproduct zoals bank sparen, bankbeleggen of een lijfrentepolis.

3. Urencriterium

De ZZP-er heeft recht op een aantal fiscale voordelen. Dit zijn de zelfstandige aftrek (€ 7.280 per jaar)  en MKB winstvrijstelling ( de eerste 14% winst is belastingvrij). En voor de ZZP-er die net gestart is er de startersaftrek ( € 2.213 per jaar maximaal 3 jaar) Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan het uren criterium te voldoen. Dit urencriterium houdt in dat je minimaal 1225 uur aan uw onderneming besteed. In het geval dat je nog een dienstverband heeft, dien je ook minimaal de helft van u totale tijd aan de onderneming te besteden. Het is zeer aan te raden hiervoor een urenadministratie voor bij te houden.

4. Ga kritisch door je zakelijke kosten

Het einde van het jaar is hét ultieme moment om voor jezelf als ondernemer weer even de dingen op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld al je zakelijke kosten weer eens goed onder de loep. Wat voor kosten maak je allemaal en zij deze  ook daadwerkelijk allemaal nodig? Heb je bijvoorbeeld nog wel een vaste telefoonlijn nodig? Nog belangrijker: kunnen deze kosten niet goedkoper? Ga eens op zoek naar goedkopere varianten voor uw verzekeringen en telefoon- en internetabonnemente

5. Kritisch door je privékosten

Er zijn veel ZZP-ers die werken vanuit huis. Er zijn een aantal privékosten die ook zakelijk kunnen worden opgevoerd. Denk hierbij aan een internetaansluiting, abonnementen op kranten en vakliteratuur.

6. Meewerkbeloning

Veel ZZP-ers krijgen in hun onderneming hulp van hun partner met allerlei hand- en spandiensten. Denk bijvoorbeeld aan de hulp bij de administratie of het maken van offertes. Heb je er wel eens over nagedacht om je partner daarvoor ook te belonen? Dat kan namelijk lonend zijn. Als je hem of haar meer dan 5000 euro  per jaar betaalt voor de hulp aan uw bedrijf, is dat bedrag aftrekbaar. Deze inkomsten zijn voor je partner natuurlijk wel belast. Die moet hij of zij opgeven bij de aangifte als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De meewerkbeloning, ook wel bekend als partnervergoeding, moet overigens wel zakelijk acceptabel zijn. Het moet hetzelfde zijn als wat je een derde zou betalen voor hetzelfde werk. Maar omdat er geen sprake is van een dienstverband, hoeft u geen loonheffing in te houden. Het voordeel dat je  met de meewerkbeloning krijgt, hangt overigens wel af van welke belastingschijf jij en jouw partner zich bevinden. Het voordeel is namelijk het grootst als je als ondernemer in de hoogste belastingschijf valt en de partner in de laagste. Zorg ervoor dat deze afspraak wordt vastgelegd in een meewerkovereenkomst.

7. Voorkom belastingrente: verzoek eventueel om een aanvullende voorlopige aanslag

Met het einde van het jaar in zicht, kun je je winst voor 2014 wellicht redelijk goed inschatten. De voorlopige aanslag die je aan het begin van het jaar van de  Belastingdienst hebt ontvangen, kant te hoog of te laag zijn vastgesteld. Check de voorlopige aanslag en voorkom dat je onderneming op dit moment te weinig of te veel belasting betaald. Vraag, indien nodig, de Belastingdienst op tijd om een (nadere) voorlopige aanslag. Zo voorkom je tevens dat je onnodig belastingrente betaald als de winst hoger uitvalt dan in eerste instantie verwacht.

8. Regeling verhoogd bedrag schenking loop af!

Je mag van een ouder, een familielid of van een derde een schenking ontvangen van maximaal € 100.000, ongeacht je leeftijd. Het maximumbedrag geldt voor iedere afzonderlijke schenker. Je mag dus bijvoorbeeld in totaal € 300.000 ontvangen als je ouders, je opa en je vriend je elk maximaal € 100.000 schenken. Dit bedrag is dan vrij van schenkbelasting.

Je moet deze schenking gebruiken voor 1 van de volgende doelen:

  • Aankoop, verbeteren of onderhouden eigen woning
  • Aflossen hypotheek of restschuld
  • Eigen woning in aanbouw

De tijdelijke regeling van belastingvrij schenken loopt op 31-12-2014 af.

Tenslotte:

Heb je vragen over deze tips of vragen over uw zzp administratie en belasting in het algemeen? Bel ons. Wij zijn je graag van dienst.

Alja Köhnen

 

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?