Menu

De fiets op de zaak

2 juli 2021

De (elektrische) fiets wordt steeds populairder.   

Hoe werkt dat als jij als ZZP’er een fiets op de zaak zou willen aanschaffen?

Indien je de (elektrische) fiets gaat gebruiken voor je woon-werkverkeer, heb je twee opties:

  • Een fiets aanschaffen als privévermogen
  • Een fiets als bedrijfsvermogen beschouwen (je dient deze dan wel minimaal 10% zakelijk te gebruiken) 

 

Graag leggen het fiscale verschil uit.

Fiets aanschaffen als privé persoon
Als je de fiets als een privé persoon aanschaft kun je de kosten zoals aanschaf, onderhoud e.d. NIET zakelijk opvoeren. Wel is het mogelijk om voor iedere zakelijke kilometer € 0,19 op te voeren als kosten. Het opvoeren van deze kosten verlaagd je winst waardoor je minder belasting betaalt.

Fiets van de zaak
Indien je de fiets minimaal 10% zakelijk gebruikt kun van je ervoor kiezen om de fiets zakelijk aan te schaffen. Alle kosten van de aanschaf, onderhoud verzekeringen e.d. kunnen dan zakelijk worden opgevoerd.
Je krijgt dan alleen wel te maken met een bijtelling, net zoals dat gebruikelijk is bij een auto op de zaak. Deze bijtelling bedraagt 7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief BTW).

Fiets fiscaal aftrekken
Wanneer de fiets duurder is dan € 450,= komt deze als vermogen op de balans te staan. Je gaat er dan dus ook over afschrijven.

Indien het totaalbedrag van je investeringen dat boekjaar meer is dan € 2400,= dan kom je ook in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek van 28%.

Investeringsaftrek elektrische fietsen
Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan het zijn dat, als je een elektrische fiets aanschaft, je ook recht hebt op Energie investeringsaftrek en de Milieu investeringsaftrek.

Btw bij fiets van de zaak
Als je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht dan mag je ook de BTW over deze aanschaf terug vragen.

Let hierbij wel op dat dit alleen geldt voor het deel dat je deze zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, mag je dus 80% van de betaalde BTW terugvragen.

Fiets privé of zakelijk aanschaffen?
Of de aanschaf van een fiets zakelijk of privé aantrekkelijk is, is per situatie verschillend. Dit hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt en de kosten van de fiets.

Wie een dure fiets koopt en weinig rijdt, kan de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruik maken van de investeringsaftrek.

Soms is privéfiets voordeliger
Als je kiest voor een goedkopere fiets dan kan het verstandig zijn om deze in privé te kopen en de kilometers tegen € 0.19 op te voeren als kosten. Je mag voor iedere gereden kilometer € 0,19 aftrekken van je winst en als een fiets bijvoorbeeld vijf jaar meegaat, kan deze vergoeding best wel eens hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en fiscale aftrekposten van de fiets.

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?