Menu

Correctie BTW prive gebruik auto

19 januari 2022

Laatste BTW aangifte van het jaar

Als ondernemer komt het best vaak voor dat je privé ook gebruik maakt van zakelijke goederen en of diensten. Als je de BTW van deze goederen en of diensten hebt afgetrokken als voorbelasting dan moet je voor de BTW een deel hiervan terugbetalen.

Waarbij dit veel voorkomt is de auto van de zaak. Je hebt de auto zakelijk aangeschaft en je gebruikt deze ook privé.

De btw op de aanschaf, onderhoud en brandstof van deze auto mag als voorbelasting aftrekken. Indien je ook privé rijdt met deze auto moet je voor dit privé gebruik een correctie doen op de afgetrokken voorbelasting. Deze correctie bereken je aan de hand van een forfaitaire berekening.

 

Hoeveel bedraagt deze forfaitaire berekening?

De correctie privégebruik bedraagt 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Als je aannemelijk kan maken dat je minder BTW moet afdragen over je privé gebruik, dan mag je dit aantonen. Hiervoor dien je dan wel te kunnen onderbouwen wat het werkelijk prive verbruik is.

Voor een auto die vijf jaar in de onderneming in gebruik is en tot het bedrijfsvermogen behoort, bedraagt het forfaitaire bijtellingspercentage 1.5%

 

Waarom moet je deze correctie aanbrengen?

Dit komt voort uit de gedachte dat als je privé met de auto rijdt, je hiermee een voordeel hebt ten opzichte van andere.

 

Wil je meer weten over weten? Neem gerust contact op.

 

Alja Kohnen

ZZP – Next Accountants

 

ZZP administratie voor zelfstandige ondernemers

Voor een vast bedrag per maand (abonnement) ben je als zzp´er verzekerd van onbeperkt deskundig advies en actieve betrokkenheid. Vragen? ZZP-Next heeft de antwoorden. Ook handig: je boekhouding staat voortaan volledig online op een veilige plek in de cloud. Daardoor heb je altijd inzicht in actuele cijfers. Waar en wanneer je maar wilt.

ZZP-Next advies?