⭐️ Klanten beoordelen ons met een 9.2

Wanneer zet ik mijn eenmanszaak om in een BV

Bij het starten van een onderneming maak je een keuze welke rechtsvorm het beste bij jou past. De meest voorkomende rechtsvormen in Nederland zijn de eenmanszaak en de BV.

Contact opnemen

De grootste verschillen tussen deze 2 rechtsvormen zijn de aansprakelijkheid en de fiscaliteit.

Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Doordat je bedrijf doorontwikkeld kan het zo zijn dat je naar een aantal jaren deze rechtsvorm niet meer zo goed bij je past.

De redenen om over te stappen van een eenmanszaak naar een BV kunnen zijn:

  • Aansprakelijkheid
  • Fiscaliteit

(Persoonlijke) aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben je zowel zakelijk als privé 100% aansprakelijk. Ook je partner kan aansprakelijk gesteld worden. Dit hangt af van of je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent of niet. Bij de eenmanszaak is het privé- en ondernemersvermogen één.

Op het moment dat je een BV hebt en je kan je schulden niet meer betalen dan gaat de BV failliet en blijf jij als privé persoon buiten schot. Anders is het als het gaat om verwijtbare schulden (bestuurdersaansprakelijkheid).  Dan kan je nog steeds als privé persoon aansprakelijk gesteld worden. In de praktijk gebeurt dit zelden of nooit.

Bij de eenmanszaak loop je privé dus meer risico. Dit alleen is geen reden om gelijk een BV op te gaan richten. Veel ondernemersrisico’s zijn te beperken door goede algemene voorwaarden  en verzekeringen af te sluiten.

Fiscaliteit

Met een eenmanszaak val je onder de Inkomstenbelasting en heb je recht op een aantal fiscale voordelen. Denk hierbij o.a. aan de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Bij een BV betaald de ondernemer drie verschillende belastingen, over de winst van de BV wordt 15% belasting betaald (boven de 395000 25% 2022). Daarnaast betaald de ondernemer inkomstenbelasting (door middel van loonheffing) over het DGA salaris dat hij moet opnemen. Over dit salaris ontvangt hij niet de fiscale voordelen die een ondernemer in de eenmanszaak wel heeft. Tenslotte betaald de ondernemer dividendbelasting van 26.9%. Naar mate de winsten in een BV hoger worden komt het omslagpunt dat een BV voordeliger is dichterbij.

Er is dus een moment dat de BV voordeliger wordt dan de eenmanszaak. Dit punt is echter niet in algemene zin te bepalen want het is afhankelijk van de hoogte van het benodigde DGA loon, de momenten waarop dividend moet worden uitgekeerd ed. Maar in algemene zin geldt wel dat een winst onder de 120.000 euro de BV bijna nooit voordeliger is. Uiteraard kunnen we dit berekenen

Directeur Groot Aandeelhouder DGA salaris

Nog even over de hoogte van het DAG salaris. Als DGA moet je jezelf een salaris toekennen dat je jezelf uitbetaald vanuit je BV. Dit noemen we het DGA salaris. De hoogte van het bedrag is in 2021 € 47.000.

Helaas kan je niet zomaar dit bedrag aannemen als salaris. In de Wet op de Loonbelasting is in artikel 12a beschreven hoe je dit salaris moet bepalen.

  • 75% van het loon uit meest vergelijkbare dienstbetrekking. Het gaat dan om de omvang (aantal uren) en aard van de werkzaamheden van de DGA.
  • Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij dezelfde BV

Een ander functie van de BV kan zijn vermogen opbouwen.

Op het moment dat je rond kan komen van je DGA salaris en daarnaast nog een bedrag overhoud aan winst, kan je ervoor kiezen om dit als dividend uit te keren naar privé. Maar je kan er ook voor kiezen om dit dividend te laten staan in je BV en op deze manier vermogen op te gaan bouwen. Met dit vermogen kan je bv sparen, voorzieningen opbouwen voor bv pensioen of andere investeringen.

Laat je over de keuze wel of geen overstap naar een BV altijd vooraf goed informeren.

Meer weten?

Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Terug naar overzicht

ZZP-Next werkt waar je ook bent.

Offerte aanvragen
0318 742154