Hero

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

×
Ga terug naar het overzicht
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je in 2021 tussen de € 2.401,= en € 59.170,= investeert in bedrijfsmiddelen, heb je recht op 28% investeringsaftrek. Investeer je méér dan € 59.170,=  daalt de aftrekpost. Let op: woonhuizen, grond en personenauto’s komen in de meeste gevallen niet in aanmerking voor deze aftrek.

Wat is een bedrijfsmiddel?

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je gebruikt in je onderneming die je niet wil verkopen. Je hebt deze nodig om je product te kunnen maken of je dienst te kunnen verlenen. Denk hierbij aan machines, gereedschap, inventaris, telefoon, laptop en in sommige gevallen transportmiddelen. De minimale waarde van het bedrijfsmiddel moet € 450,= exclusief btw bedragen.

Inkomstenbelasting

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek pas je toe in de Inkomstenbelasting en dit verlaagt je belastbare winst waardoor je minder Inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Graag leggen we het uit met een voorbeeld:

Stel je bent toe aan een nieuwe computer en je twijfelt tussen 2 modellen. De aanschaf van de eerste is € 2.000,= en de andere is € 2.500,=. Bij de eerste kom je niet in aanmerking voor de KIA omdat het bedrag onder de € 2.401 zit. Bij het tweede model heb je recht op 28% KIA. Dit betekent een extra aftrekpost van € 700,=! Dat maakt de keuze waarschijnlijk een stuk makkelijker.

Voorbeeld: In 2021 heb je geïnvesteerd in een computer van € 2.000,= en je bent eigenlijk in de loop van 2022 toe aan een nieuwe telefoon. Dan is het zeker de moeite waard te overwegen om toch alvast in 2021 deze telefoon aan te schaffen. Doordat je deze telefoon en computer hebt aangeschaft kom je boven de € 2.401,= en heb je recht op 28% investeringsaftrek.

Mocht je dus al wat geïnvesteerd hebben in 2021 en je hebt voor begin 2022 nog meer te investeren op de planning staan, dan is het wellicht verstandig om deze investering iets naar voren te schuiven.

Meer weten?

Wil je meer weten? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Adviesgesprek aanvragen Ga terug naar het overzicht