Hero

Wat is BTW en hoe werkt het?

×
Ga terug naar het overzicht
Wat is btw en hoe werkt het

Nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer ontvang je van de Belastingdienst bericht dat je BTW aangifte moet doen. Het meest voorkomende is een kwartaal aangifte, maar het kan ook een maand of jaaraangifte zijn.

Wat is BTW precies?

BTW en omzetbelasting worden nog weleens door elkaar gebruikt. In de praktijk is dit hetzelfde.  Je verhoogt je omzet met BTW en vervolgens draag je deze BTW weer af aan de belastingdienst.

Aan de andere kant kan je de BTW die je betaald hebt over je zakelijke kosten aftrekken.

Voor de belastingdienst ben je eigenlijk een soort doorgeefluik.

In een rekenvoorbeeld licht ik dit graag toe.

Je verkoopt iets voor € 100. Dan moet je voor deze handeling een factuur maken. Dit wordt dan niet € 100 maar € 100 + 21% btw = € 121.

Als deze € 121 wordt betaald door jou klant dan is dat eigenlijk € 100 omzet voor jezelf en € 21 reserveer je voor de BTW die je in het eerst volgende kwartaal moet afdragen.

Welke tarieven bestaan er in Nederland?

Op dit moment geldt er een standaard BTW tarief van 21%. Daarnaast kennen we het laag tarief van 9%. Bij het leveren van o.a. voedingsmiddelen, boeken mag je het dit toepassen.

Lever je een van de volgende diensten dan kan je het laag tarief van 9% ook toepassen: reparatie kleding of fietsen, kapper, reparaties aan fietsen, logies of kampeerplaatsen, kunstenaars, sport en sauna.

Het 0% tarief gebruik je wanneer je goederen exporteert naar het buitenland.

De belastingdienst heeft een heel lijstje met eisen voordat je 0% of 9% BTW mag toepassen, check deze dus voordat je deze regeling toepast.

Hoe betaal je de BTW?

Je bent verplicht om periodiek aangifte BTW te doen. Voor de meeste ondernemers is dit per kwartaal. Dit moet gedaan worden in de eerste maand volgend op de laatste maand van het kwartaal. Kwartaal 3 loopt bijvoorbeeld van 1 juli tot en met 30 september. Dan dien je uiterlijk 31 oktober de BTW aangifte van het derde kwartaal in te dienen. Let op indien je moet betalen dient het bedrag ook uiterlijk 31-10-2021 te zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Indien je niet meer dan € 20.000 omzet hebt in een kalenderjaar dan zou je de KOR kunnen aanvragen. Je ontvangt dan een BTW vrijstelling waardoor je geen BTW aangiftes meer hoeft te doen. Je berekend  geen BTW meer aan je opdrachtgevers. Maar je mag de betaalde BTW ook niet aftrekken.

Adviesgesprek aanvragen Ga terug naar het overzicht